Första delen av Framtidsdialog Sundbybergs nya stadskärna är avslutad och snart dags för en ny omgång

Järnvägen genom Sundbyberg ska grävas ned i en tunnel. Avsikten är att arbetet ska påbörjas 2019. Det innebär en historisk möjlighet att hela den delade stadskärnan och skapa en attraktiv plats med tillväxtmöjligheter kring ett resecentrum med alla slags trafikslag.

Ingen äger stadskärnan – alla äger stadskärnan. Därför är det så många som är berörda av det kommande arbetet och därför behövs ett samspel och en samverkan mellan många intressenter – såväl i planeringen som i det kommande genomförandet.

Framtidsdialogen var det första steget i samspelet kring planeringen av Sundbybergs nya stadskärna. Målsättningen från stadens sida har varit att ge utrymme för olika perspektiv och synsätt och naturligtvis att lyssna till sundbybergares synpunkter. D v s att få information samtidigt som staden har kunnat informera om varför processen är inledd och vart den syftar. Under perioden november 2013 till mars 2014 hölls sex dialogmöten med olika teman. Det material, synpunkter etc som samlats in under denna period kommer att tillföras underlaget för den detaljplanering av Sundbybergs nya stadskärna som ska påbörjas under 2014.

Eftersom projektet är så viktigt och omfattande kommer det parallellt med den formella planprocessen ske en fortsatt och kontinuerlig dialog mellan staden, medborgare, intressenter, investerare och grannar. Här ska stadskärneföreningen vara en aktiv aktör. Det gäller inte minst i den del som stadens styrande dokument i form av översiktsplan och stadskärnevision ska utvecklas för att kunna vara till stöd och ledning för den formella planprocessen.

Ett av de genomförda dialogmötena handlade om kommersiell utveckling och handel. Handel och service är grundläggande viktiga funktioner i en stad och i en stadskärna. I den nya sammanbyggda stadskärnan kommer det att finnas förutsättningar för en ökad täthet av hus och människor. Tillsammans med det allra bästa kollektivtrafiksläget kommer detta att tillföra ny efterfrågan av handel och service i många former. Därmed så behöver utbudet utökas och breddas, vilket innebär att etableringspotentialen är hög. Stadskärneföreningen kommer i den fortsatta processen att bevaka att handel, kommersiell verksamhet och service i övrigt ges bästa tänkbara förutsättningar vid stadskärnans utbyggnad.

För att få en analys av handelns i dagsläget har handelsutredningen från 2009 aktualiserats. Rapporten från detta arbete har tagits fram av Lisa Lagerén från RSD-Retail. Lisa kommer att redovisa handelsutredningens resultat vid ett handlarmöte den 28 april. Jag vill inte föregripa den presentationen här utan nöjer mig med att notera att läget är betydligt bättre än vad lokaltidningen osakligt ville göra gällande härom veckan.

 

Lars-Herman Larsson

Kommentera gärna: