Siluett Köpstråk Sundbyberg

Traditionella gatufester i Sundbybergs stadskärna.

I Sundbybergs stadskärna är det alltid trevligt och något på gång. Men det finns även gamla traditioner som återkommer varje år. Dessa är Vårmarknaden, Kräft- och surströmmingskivan samt Julmarknaden.

"Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19
Händelser som sammanför många människor kan under vissa omständigheter ligga till grund för stor smittspridning. Regeringen har på Folkhälsomyndighetens inrådan beslutat att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. Det handlar till exempel om demonstrationer, föreläsningar, teaterföreställningar, idrottstävlingar, danstillställningar, marknader och mässor."


Vårmarknad
En kväll i slutet av maj är det vårmarknad i stadskärnan. Butikerna har kvällsöppet och lockar med allehanda extraerbjudanden. Från olika scener bjuds det på underhållning för alla åldrar och smaker. Mängder av knallar, föreningar och företag kantar gator och torg med ett brokigt utbud av prylar till försäljning och aktiviteter för alla åldrar. Blir man sugen på något gott så står dörrarna till stadskärnans alla restauranger och caféer öppna hela kvällen!

Den första vårmarknaden i Sundbyberg ägde rum 1968

Kräft- och surströmmingsskiva
Sista torsdagen i augusti arrangeras Sundbybergs traditionella kräft- och surströmmingsskiva. Surströmmingsbordet dukas upp i östra änden av Sturegatan och kräftorna på Nybergs Torg. Lions säljer Kräft- och surströmmingstallrikar till humana priser och långborden fylls av festglada besökare.
Det är full aktivitet på Sturegatan, Stationsgatan och Sundbybergs torg kl 17-21 och lite till. Butiker, caféer och restauranger har öppet under kvällen, knallar säljer prylar, mat, godis och annat. Det bjuds på underhållning från olika scener och det finns många roliga aktiviteter för alla åldrar.

Den första Kräft- och surströmmingsskivan ägde rum 1986.


Julmarknad
I december är det dags för traditionell julmarknad. Butikerna håller öppet, knallar och hantverkare står tätt utmed gatan med sina försäljningsstånd. På scenen bjuder vi på långt julinspirerat program. Barnen kan åka en tur med häst och vagn, rida på ponnyhästar, fiska i fiskdammen och hälsa på Tomtemor och Tomten.  Det bjuds på kaffe, glögg och pepparkakor, Lions säljer varmkorv och alla restauranger och caféer välkomnar dig in i värmen.

Den första julmarknaden i Sundbyberg ägde rum 1963.

Evenemangen arrangeras av Sundbybergs stadskärneförening och Lions Club Sundbyberg.
Arrangemangen är mycket uppskattade och lockar hit tusentals besökare från hela Storstockholm.
Sturegatan stängs av i samband med marknaderna. Vardagar från kl. 14.00